Wat is fascia?
Fascia is het Latijnse woord voor bindweefsel. Fascia bevindt zich overal in ons lichaam. Onze hersenen en ruggenmerg worden omgeven door de dura mater (fascia) maar ook onze spieren, ligamenten, gewrichtskapsel, pezen zijn omhuld in bindweefsel. Tevens bevindt zich in en rond onze organen, botvlies, bloedvaten…fascia. Kortom het zit overal in ons lichaam en het zorgt ervoor dat ons lichaam als één geheel functioneert.
Waarom is deze fascia zo belangrijk?
Fascia is zeer elastisch waardoor het belangrijk is voor onze beweeglijkheid alsook in het opvangen van elke vorm van verandering in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat alles op zijn plaats blijft. Tevens is fascia in staat om krachten over te dragen of deze op te slaan en als een veer terug los te laten. Fascia werkt ook als een soort schokbreker die de impact van inwerkende krachten heel goed kan opvangen.
Fascia reageert ook op allerlei prikkels welke worden doorgegeven naar onze hersenen of de omliggende structuren. Het zorgt voor een communicatie tussen bloedvaten, organen, spieren, bot, zenuwen en laat ook onze metabolische processen (b.v. de spijsvertering) vlot verlopen.
Waarom verkleeft fascia?
- Operaties,
- Overmatige frictie,
- Trauma (littekens, fracturen, enz)
- Ziekte (bacterieel, viraal)
- Stress
- Bewegingsarmoede
- Verkeerde houding
- Overbelasting
- Sportletsels
- Verkeerde voeding
- …
Wat is fasciatherapie?
Is een manuele therapie die gebruik maakt van zachte diepgaande technieken (druk en rekbewegingen). Er worden spanningen,verklevingen en blokkades vrijgemaakt in het lichaam met een gunstig effect op pijn, doorbloeding en beweging. Het werkt tevens in op het stresssysteem. Door fysiologische reacties krijg je meer harmonie tussen lichaam, gevoel en gedrag.
Niet enkel de beweging VAN het lichaam is belangrijk maar ook de beweging IN het lichaam.
Afhankelijk van de patiënt en de klacht wordt er ook gebruik gemaakt van introspectie (een training van het bewustzijn en de waarneming) en oefentherapie.
Dit alles draagt bij tot een grotere lichaamsbewustwording, het optimaliseren van het zelfhelend mechanisme en een betere duurzaamheid van de resultaten.
Wanneer kan fasciatherapie nuttig zijn?
- Bij lokale klachten ter hoogte van het bewegingsstelsel (rugpijn, schouderklachten, tennisellebogen, nekpijn, …)
- Bij chronische klachten
- Bij verschillende vormen van hoofdpijn
- Bij neuralgische pijnen
- Bij aspecifieke klachten zoals fibromyalgie, CVS, burn-out, depressie
- Bij spijsverteringsproblematieken
- Bij ademhalingsproblemen
- Bij circulatieproblemen
- Bij slaapproblemen
- Indien je het gevoel hebt niet meer tot rust te kunnen komen en fysieke of psychisch onrust ervaart
- Bij elke vorm van stress gerelateerde klachten